Den vigtige søvn for jeres barn

Hos os bliver dit barn IKKE vækket!!!

Børn skal sove ad libitum

Så det børnene som bestemmer hvor længe der skal soves, og ikke de voksne:-)) 

Jeg er KLART af den opfattelse at børn IKKE skal have brudt deres søvn, så hos mig vækker jeg IKKE jeres børn og dette er ej til “forhandling” 

Søvneksperter vil frede middagsluren i dagpasningen og have de små børns søvn på dagsordenen til forældremøder. En ny pjece til forældrene skal hjælpe et sundere søvnmønster på vej.

Af: Karin Svennevig Hyldig

At vække små børn, der sover til middag, er en uskik, der burde forbydes. I hvert fald hvis det stod til de to søvneksperter og foredragsholdere, forskningssygeplejerske, stud.med. Marian Petersen og specialist i søvnmedicin, overlæge, dr. med. Søren Berg fra nordens førende søvnklinik ScanSleep, der netop har forfattet pjecen 'Fakta om spæd- og småbørns søvn'.

De to holder mange foredrag for forældre og pædagoger, og her er spørgelysten stor.

For søvn udgør i dag et både overset og forsømt område i sundhedsdebatten. Mange voksne bliver overraskede, når de hører, at danske børn - også fra de ressourcestærke familier - helt generelt sover for lidt og for uroligt, og at søvnmangel svækker såvel immunforsvar, vækst og sårheling som børnenes indlæring, psyke og vægtregulering.

"At sove godt er en livskunst, vi skal lære som små. Børn, der sover for lidt eller for overfladisk, udvikler sig ikke, som de skal, for søvnen retter op på dagens ubalancer og er helt afgørende for blandt andet hukommelsen, vores generelle trivsel og hormonproduktion. Problemet er bare, at det er ny viden for mange," siger Marian Petersen.

Slut med vækkelister.

En del institutioner har da også fjernet tidsangivelserne på sovelisterne. Forældrene får i dag kun at vide, at deres barn har sovet til middag. Ikke hvor længe. Søvnbehov varierer, så ideelt set skal de små have lov til at sove middagslur, til de vågner af sig selv, holder eksperterne på.

"Ingen tvivl om, at forældre, der forlanger at få deres børn vækket efter en time eller halvanden, reagerer i god tro. De regner med, at det gør indsovningen om aftenen lettere for barnet, men de opnår det stik modsatte. En afbrudt middagslur kan ødelægge hele eftermiddagen og gøre et barn så overtræt og uroligt, at det næsten bliver umuligt at falde i søvn," forklarer Marian Petersen.

. Hvis forældrene kommer igennem med deres krav om at pædagogerne skal vække børnene lægger de uforvarende grunden til et usundt søvnmønster. Men når de først forstår, at barnet ikke kan sove på forskud og netop har brug for ro og god tid til at nå igennem de forskellige søvnfaser, går far og mor generelt topmotiverede til opgaven med at skabe nye, rolige søvnritualer, erfarer Marian Petersen.

Også godt for pædagoger

Pædagoger kan imidlertid godt løbe ind i en mur af skepsis, når emnet er børns søvn i institutionen, erkender hun.

"Med vores pjece vil vi tage brodden af myten om, at personalet bare vil lade børnene sove, for at de voksne selv kan få længere pauser," siger Marian Petersen, der på den anden side ikke lægger skjul på, at institutionens arbejdsmiljø også vil have godt af, at børnene får middagslur ad libitum.

"Udsovede børn har større overskud, skaber færre konflikter og er mere selvhjulpne. Så vores fokus er altså børnenes behov," understreger hun.

Fif og fakta

fra søvneksperten

• En toårig har sovet det meste af sit liv. Nærmere bestemt: Lige omkring 13 måneder.

• Danske børn sover generelt for lidt. Voksne for øvrigt ligeså. Det går ud over livskvaliteten.

• Børn producerer store mængder af væksthormoner, mens de befinder sig i de dybeste søvnstadier. Dårlig søvn forhindrer dem ikke bare i at vokse, men også i at hele sår og genopbygge kroppens celler.

• Langtidshukommelsen virker først for alvor under søvn. På scanninger kan man se, hvordan hjernen rydder op i dagens indtryk og sørger for, at det vigtigste hænger ved. Børn, der sover for lidt,

lærer og forstår med andre ord mindre, end børn der får tilstrækkelig søvn. Det samme gælder voksne.

• Børn, der får lov til at sove middagslur, til de vågner - friske og vel­udhvilede - sover også bedre om natten.

• At sove godt er en kunst, man skal lære i barndommen. Et roligt godnatritual med nærhed og tryghed er en gave for livet.

• Alle børn - og voksne - vågner fire-fem gange hver nat. Det er helt normalt. Lær barnet at finde roen i sig selv. Lad være med at tale til børn om natten.

• Mange forældre vil gerne sove sammen med deres børn, men den bedste søvn fås i enrum. For en familie, der i forvejen får for lidt søvn, er det derfor en rigtig skidt idé at sove sammen.

• En god nattesøvn består af flere søvnstadier, der skal følge

hinanden i en bestemt rækkefølge og være tilstrækkeligt lange for at 'virke'. Det er usundt at blive vækket i nattens løb. Også selv om det kun er for en kort bemærkning.

• 1-3 årige skal have mindst 12-13 timers søvn pr. nat og sove til

middag én eller to gange. 3-5 årige har brug for 11-12 timer og måske en middagslur.

Kilde: Pjecen 'Fakta om spæd-og småbørns søvn' af forskningssygeplejerske, stud.med. Marian Petersen.

Sille Chr. 03.02.2013 21:28

Sådan! Så dejligt at se du ligger sådan et indlæg ind - jeg er SÅ meget enig!! Kh Sille ( der selv arbej. I vuggestue og vi vækker ikke børn, det virker)

Nyeste kommentarer

05.04 | 08:27

Tusinde tak Birthe, og god påske til dig🐣🐣

05.04 | 08:08

super pasning og altid glade børn

26.02 | 21:07

Fantastiske :) --------------------------------- http://www.kviklantop.com/

03.02 | 21:28

Sådan! Så dejligt at se du ligger sådan et indlæg ind - jeg er SÅ meget ...